Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Energetiko, ty nedáš zahynout, nám ni budoucím

Novinařina je moc fajn zaměstnání. Dostanete se na místa, která si sami vyberete. Ať již jde o sledování úchvatného odpichu surového železa z vysoké pece Třineckých železáren, pastvy muflonů v oboře realitního magnáta, nebo třeba máte chuť účastnit se exkurze v nejaké elektrárně? Není problém, neostýchejte se vstoupit. Všude máte jak zástupce médií dveře otevřené dokořán a informace se k vám dostávají tak nějak automaticky.

Co je na této práci složitější, je umět rozpoznat nepodstatné od podstatného, klamné od reálného, umělé od ryzího, umět toto vše roztřídit a předat dále, čtenářům. Tato práce nabízí obrovské možnosti sebeuplatnění, mnohdy opravdovou a významnou prestiž, ale i obrovskou moc, která je, bohužel, často v nesprávných (nekompetentních) rukou, jako to tak v životě chodí. Být "neumětelem" v oboru médií má katastrofálnější důsledky než v oborech jiných. Ale to je na dlouhou debatu…
Novináři jsou v očích mnohých pouhými šiřiteli špatných zpráv a paniky. Opět na tom asi něco bude, opět je to na diskuzi. Já nyní napíšu něco trochu pozitivního. Před uzávěrkou jednoho z čísel časopisu All for Power jsem navštívil jednu z dalších zajímavých konferencí tohoto roku, kterou v Ostravě uspořádal Národní strojírenský klastr. Hlavním tématem byly dopady ekonomické krize na strojírenství, nejvýznamnější to obor České republiky. Zaznělo tam mnohé... Podle šéfa vítkovického holdingu Jana Světlíka se stává strojírenství v České republice obětí přelévání krizových jevů z jiných oborů a "strachu z investic", který druhotně zhoršuje situaci strojírenských producentů. Z těchto skutečností vyplývá pro tuzemskou ekonomiku hrozba v podobě snížení měrné spotřeby oceli na osobu až na 250 kilogramů na hlavu, což je podle Jana Světlíka ukazatel řadící nás mezi rozvojové země. K překonání krize strojírenství nutně potřebuje, podle místopředsedy hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Milana Urbana, například výraznější podporu exportu. Všichni se taktéž shodli na jednom. Nyní nastala doba na oživení investičních aktivit a projektů z veřejných rozpočtů. "Nyní musíme urychlit dostavbu Temelína, prodloužit životnost Dukovan, investovat do obnovy uhelných elektráren, ale i do rozvoje obnovitelných zdrojů energií a do rozvoje sítí," hlásali přednášející na konferenci. Energetiko, Ty určitě nedáš zahynout, nám ni budoucím…

Autor: Stanislav Cieslar | středa 29.7.2009 0:29 | karma článku: 7,88 | přečteno: 1003x
  • Další články autora

Stanislav Cieslar

Vyřeší nerudovskou otázku žeh

Známá, tzv. nerudovská otázka „Kam s ním?“, se stává aktuálnější, než dříve. Proč? Města po celém světě totiž nevytvářejí jen nejvíce hrubého domácího produktu, je v nich nejen nejvíce středních a vysokých škol, krásných obchodů, nejvíce krásných aut, malebných hospůdek, ale taktéž nejvíce lidí na kilometr čtvereční... A ti lidé (mimo jiné) produkují ve velké míře komunální odpady. V roce 2007 žila poprvé více než polovina světové populace ve městech. Do roku 2025 má toto číslo vzrůst až na 4,9 miliardy, což je 60 %. Se stále rostoucím ekonomickým významem jsou právě města a jejich požadavky významným hybatelem trendů v průmyslu. Města spotřebují 75 procent světové energie a odpovídají za zhruba 80 % produkce skleníkových plynů, a to přesto, že pokrývají jen 0,4 % povrchu Země. Vedení měst proto nezbývá než se zajímat o účinné a udržitelné technologie pro přepravu, dodávku vody, tepla a energie i řešení problematiky odpadů.

24.3.2010 v 22:14 | Karma: 8,93 | Přečteno: 3024x | Diskuse| Ekonomika

Stanislav Cieslar

Začíná pro české podnikatele zelená totalita?

Záležitost projektu retrofitu (obnovy, rekonstrukce) Elektrárny Prunéřov je již bohužel zcela zpolitizovaná. Nikdo se neptá na názor projektantů retrofitu. Na druhou stranu odpůrci ze Strany zelených a různých ekologických hnutí včetně tzv. Ekologického právního servisu, kteří jsou v oblasti konstrukce kotlů naprosto nepoznamenáni věděním, se snaží svévolným výkladem platných právních předpisů a následnou kampaní prostřednictvím médií ovlivnit rozhodování úředníků Ministerstva životního prostředí a znemožnit právo investora, tj. Skupiny ČEZ, zvolit si sám příslušnou technologii odpovídající platné legislativě. V dalším textu uvádím mnou získané argumenty proti tvrzením odpůrců retrofitu v Prunéřově.

23.3.2010 v 22:19 | Karma: 18,22 | Přečteno: 1526x | Diskuse| Ekonomika

Stanislav Cieslar

Svezou se české firmy na jaderném boomu? Snad ano…

V poslední době se s všude kolem hovoří o jaderné renesanci, jaderném boomu. Napadá mě otázka, zda může být rozvoj jaderné energetiky faktorem, který umožní i českým stavebním a strojírenským firmám lépe odolávat krizi. Logickou odpovědí by bylo ANO, ale skutečnost nebude zřejmě tak jednobarevná.

24.9.2009 v 6:43 | Karma: 11,59 | Přečteno: 1835x | Diskuse| Ekonomika

Stanislav Cieslar

Rozvoj energie z větru nutí vynaložit desítky miliard do sítí

Do rozvoje a obnovy přenosové soustavy a distribučních sítí elektrické energie v ČR musí připlout v nejbližších letech desítky a desítky miliard korun. Je to paradoxní, ale důvodem je především rozmach obnovitelných zdrojů energií (OZE), především pak větrné energetiky v západní a severní Evropě. Hovoří se o částce téměř 200 miliard korun do roku 2020.

5.8.2009 v 10:05 | Karma: 14,81 | Přečteno: 1547x | Diskuse| Ekonomika

Stanislav Cieslar

Zelená úsporám zatím vyvolává rozpaky

Nevhodně zvolený čas startu, množství nezodpovězených dotazů, nejasná interpretace pravidel, obtížná dostupnost pro většinu majitelů rodinných domů, další posílení byrokracie... To vše a mnoho dalšího jsem zaslechl na adresu dotačního programu Zelená úsporám v rámci diskusního setkání v Ostravě, který proběhl 10. června.

4.8.2009 v 7:01 | Karma: 11,84 | Přečteno: 1368x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1467x
Šéfredaktor odborného časopisu o energetice All for Power, editor ve vydavatelství odborných časopisů Konstrukce Media, s.r.o.

Seznam rubrik