Můj rozhovor na www.elektrika.cz

3. 08. 2009 7:03:00
Z 99,999% jsem tím, který se ptá různých lidí na různorodé věci. Loudím informace, čísla a podobně a hodně mě to baví. Rozhovorů jsem tedy mnoho neposkytl a asi ani neposkytnu, když tedy pominu vstup do veřejnoprávního rádia, kdy jsem jako "tiskový mluvčí" Fan Clubu HC Oceláři Třinec vysvětlovat, proč naši fanoušci vyprovokovali rvačku na hokejovém utkání v Ostravě a pak v Praze, a krátký proslov o mizerném stavu našich silnic a dálnic v pořadu ČR24. Nicméně, přecejen měl někdo o moje názory zájem... Webový portál www.elektrika.cz, který osobně považuji za jeden z nejlepších jak po stránce obsahu informací, tak interaktivity se čtenáři, čili propracovaná diskuzní fóra, se mě zeptal na názor ohledně jaderné energetiky a výsledek je tento:
ATOM? Mám jasný názor ...
Stanislav Cieslar, šéfredaktor časopisu All For Power a jeho názor na atom v Česku. Co myslíte? Dostávají odpůrci jádra dost prostoru pro své konstruktivní návrhy? A co bude v budoucnosti větším problémem? Úložiště paliva nebo nedostatek energie? Podívejte se na šéfredaktorův komentář protijaderných aktivit rakouských sousedů.

Jak bys komentoval protijaderné aktivity rakouských sousedů?
Každý má v demokratické společnosti nárok na protesty, připomínky k čemukoliv a v jakékoliv podobě. Protesty v Rakousku jsou ale myslím záležitostí nepříliš početné skupiny lidí, která nemá úplné informace o tom, v jak závažné energetické situaci je nyní samo Rakousko. Odborná veřejnost velmi dobře ví, že Rakousko kupuje energii, když z vrcholků Alp teče do přehrad málo vody, právě z toho "hrozného" Temelína, proti kterému protestují. Rakousko, stejně jako další země, dokonce již i Slovensko, kolem nás jsou energeticky nesoběstačné, energii dovážejí a platí. Na rozdíl do ČR (zatím...), která si zatím tuto formu svobody udržuje. A energetická nesoběstačnost nemusí znamenat jen to, že bude docházet k výpadkům v dodávkách do domácností, zdražování energií, ale může to znamenat i nesvobodu politickou... Kdo bude mít zdroje přímo nebo nepřímo může ovládat i dění v jiných státech.
Dostávají naši odpůrci jádra dost prostoru pro své konstruktivní návrhy?
Není slušné odpovídat na otázku otázkou, ale přesto bych se zeptal takto: A mají odborníci, kteří jsou pro jádro, dostatek prostoru v médiích pro své návrhy, které vycházejí ze zákonitostí fyziky a logiky? Myslím si, že nikoliv. Nyní je totiž moderní hovořit o alternativních zdrojích energií. I proto dáváme v našem časopise All For Power prostor především specialistům, kteří se zaměřují na problematiku výroby energie z uhlí a jádra.
Co je podle tebe větší problém budoucnosti? Nedostatek energie nebo úložiště vyhořelého paliva?
Myslím si, že nedostatek energie je vetší problém lidstva než to, kam s vyhořelým jaderným odpadem, protože vývoj a výzkum v této oblasti intenzivně běží. Vědci pracují na tom, jak co nejvíce využít jaderné palivo tak, aby jeho odpadu bylo co nejméně. Pracuje se na co nejefektivnějším a nejbezpečnějším uložení odpadu. Řeší se dokonce opětovné využití vyhořelého jaderného paliva, čili jeho recyklaci. Jaderná energetika je ze všech technologií výroby elektrické energie, které má dnes lidstvo k dispozici, zdaleka nejefektivnější - roční provoz dvou bloků o výkonu 1 000 MW v Temelíně vyžaduje méně než 50 tun jaderného paliva. Ale o tom se moc nepíše, všude čteme jen o strašlivé hrozbě jaderného odpadu. Je to problém, nechci bagatelizovat, ale řeší se to.
Existuje podle tvého mínění jiná, než atomová cesta?
Alternativním zdrojům energií, jejich podstatě a filozofii, fandím. Každý normální člověk by měl myslím být pro jejich rozvoj. Myslím si ale, že v podmínkách ČR je jaderná energetika v současné době jedinou bezemisní technologií, která umožňuje výrobu elektrické energie v elektrárnách velkých výkonů s trvalým provozem. Nebereme tedy v úvahu přečerpávací vodní elektrárny s krátkou dobou provozu ve špičkách nebo při záskoku. Ano, jádro není úplně ideální, ale je to v dlouhodobém kontextu (mimo energii z plynu, ale s rizikem závislosti na Rusku se vším co k tomu může patřit...) naše jediná možnost zajištění energetické soběstačnosti a svobody.
Alternativní zdroje energií jsou, a pokud chceme žít v takovém přepychu a blahobytu jako nyní, pak i v budoucnu budou pouhou alternativou, doplňkovým zdrojem energie. Je potřeba si uvědomit, že vesnička o 50 domcích může fungovat z větru nebo slunce, ale velký průmyslový podnik, který vyrábí například auta, která všichni potřebujeme že, nikoliv...? To bych chtěl vidět ten les větrných elektráren.
Bude politika státu v budoucnu více podporovat alternativní zdroje energie, než je tomu doposud?
Stát podporuje energii z obnovitelných zdrojů myslím dostatečně, očekávám, že tato podpora se bude dále rozšiřovat podle toho, kolik financí na tyto účely přiteče z EU. Takže ano, zatím ještě ano, než si i politici uvědomí, že nemohou pokračovat v přetrvávající neschopnosti připravit dlouhodobou energetickou koncepci a že tažení některých politiků proti jaderné energetice je sebevražednou taktikou. Jen poznámka na závěr. Jaderná energetika na rozdíl od obnovitelných zdrojů energie nepotřebuje dotace z veřejných prostředků, tedy z našich daní... Ve Finsku je třeba investorem nového jaderného bloku soukromý kapitál.

Miroslav Minařík (www.elektrika.cz)
Autor: Stanislav Cieslar | pondělí 3.8.2009 7:03 | karma článku: 9.41 | přečteno: 1121x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1467
Šéfredaktor odborného časopisu o energetice All for Power, editor ve vydavatelství odborných časopisů Konstrukce Media, s.r.o.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...