Rozvoj energie z větru nutí vynaložit desítky miliard do sítí

5. 08. 2009 10:05:36
Do rozvoje a obnovy přenosové soustavy a distribučních sítí elektrické energie v ČR musí připlout v nejbližších letech desítky a desítky miliard korun. Je to paradoxní, ale důvodem je především rozmach obnovitelných zdrojů energií (OZE), především pak větrné energetiky v západní a severní Evropě. Hovoří se o částce téměř 200 miliard korun do roku 2020.

Již v roce 2015 by měl totiž činit výkon z větrných elektráren 150 000 MW, což je důsledek rozhodnutí Rady Evropské komise z 19. února 2009 o masivní podpoře větrných elektráren v celé Evropě. Velká část vyrobené sice „čisté", lež velice nestabilní energie z větru, se doslova přelije přes území Česka.
Česká republika má bohužel jen kusé informace o plánech Německa, které prý hodlá energii vyrobenou z větru exportovat ve velkém do Rakouska pro tamní přečerpávací elektrárny a výhledově výkon navyšovat. Bez přijetí aktivních technických opatření na posílení přenosové soustavy ČR může docházet k problémům, k přetížení a výpadkům proudu. Třeba v listopadu 2008 údajně byla naše přenosová soustava na hraně svých možností. Bohužel, záměry našich sousedů, především v Německu nejsou s námi v předstihu a dostatečně konzultovány. Myslím si, že pokud s našim územím chtějí počítat, měla by se zlepšit komunikace z jejich strany.
Problém je totiž složitější, než se zdá... Doba výstavby jaderné nebo klasické elektrárny je totiž skoro stejná jako doba, kterou je potřeba na tomu odpovídající rozvoj elektrizační soustavy. Výstavba větrných parků je ale daleko rychlejší, nestihá se pak přenosová soustava přizpůsobit, postavit. Je s podivem, že toto není v rámci rozvoje OZE bráno v potaz a nejsou provázány zejména schvalovací procesy těchto zdrojů se schvalovacími procesy nových elektrických síti.
Naštěstí jsou připraveny novely energetického i stavebního zákona, podařilo se totiž prosadit pár věcí, které by měly energetické (liniové) stavby urychlit. V Německu například nova legislativa stanovuje, že v případech rozhodnutí o vedení liniové stavby nad konkrétními pozemky neexistuje odvolání u soudu. Tím zamezily léta se vlekoucím nekonečným odvolacím řízením. U nás je to rok od roku horši, situace se již vyhrocuje.
Plán na rozvoj soustavy a síti prostě musí jit ruku v ruce s plánem výstavby nového zdroje, jinak se můžeme dostat do velkých problémů. Neměli bychom ale jít cestou např. Polska, které se brání tokům nestabilních energií ze západoevropských OZE posvém. Prostě nainstalují speciální transformátory a proud do své soustavy nepustí. Pokud bychom to udělali taky, problém pouze posouváme dál, je to cesta do pekel. Investice do rozvoje české přenosové soustavy stejně mnozí chápou pouze jako provizorní řešení, pouze snižujeme možnost vzniku problémů v okamžicích nadbytku proudu. Cestu vidím spíše v zásadní změně systémů řízení lokálních a celoevropských sítí, nasazením tzv, chytrých sítí - Smart Grid.
Na problematiku přenosové soustavy logicky navazuje i oblast distribučních sítí. I zde nastává doba, kdy je potřeba přistoupit i k masivní a zásadní obnově a rozvoji distribuční soustavy. Škoda jen, že rozhodnutí o masivních investicích přichází v době, kdy naplno propukla ekonomická krize. Přístup k úvěrům bank bude zřejmě složitější, restriktivní přístup k úvěrům bude přetrvávat a bude potřeba využít pro rozvoj soustavy a sítí i finance z jiných fondů.

Autor: Stanislav Cieslar | středa 5.8.2009 10:05 | karma článku: 14.81 | přečteno: 1547x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 60 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.77 | Přečteno: 538 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1595 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1467
Šéfredaktor odborného časopisu o energetice All for Power, editor ve vydavatelství odborných časopisů Konstrukce Media, s.r.o.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...