Jádro, plyn, uhlí, slunce, voda, vítr... Hlavně objektivitu

Elektrická energie je pro život drtivé většiny lidstva nepostradatelná. Na jejím základě, nebo alespoň za jejího přispění, probíhá veškerá naše činnost a považujeme ji dnes již za samozřejmost.

Do začátku 19. století využívali lidé převážně obnovitelné zdroje paliv a energie. Ať již šlo o biomasu, práci zvířat, lidí, vody, větru, slunečního záření… Spotřeba energie byla do této doby neporovnatelně nižší než dnes, výroba této energie byla takřka bezodpadová.
V roce 1850 připadlo na fosilní paliva a vodní energii pouze 11,5 % spotřeby veškeré energie světa, v roce 1910 však již 69 % a dnes asi 89 % (včetně jaderné energie). Je to výsledek průmyslové revoluce a vědeckotechnického rozvoje 19. a 20. století.
Každý zdroj elektřiny lze hodnotit z mnoha hledisek, pokud se ale takové hodnocení soustředí jen na přednosti jednoho typu energie nebo jen na nevýhody jiného zdroje, není to asi objektivní porovnání. To platí samozřejmě všeobecně, i pokud se srovnává jaderná energetika a energetika založená na spalování fosilních paliv. V soucasné dobe se stále casteji a masivneji objevují informace, které jsou zamereny predevsím na popisy výhod alternativních zdroju energie nebo naopak jen na nevýhody jádra a uhlí, a snaha o jejich útlum má mnohdy jen ideologický duvod.
V časopise All for Power se snažíme právě o toto objektivní hodnocení. Životní prostředí je totiž negativně ovlivňováno všemi zdroji energie. Námitky lze uplatnit vůči veškerým velkým zdrojům, a to vzhledem k jejich vlivu na okolní krajinu, vůči spalovacím technologiím - zejména vzhledem k emisím skleníkových plynů. U jaderných zdrojů lze mít námitky k úrovni jaderné radiace, radiační (ne)bezpečnosti a fenoménu nazvanému "jaderný odpad". Existují však technické a ekonomické námitky i vůči alternativním zdrojům, jako je například vodní energie, spalování biomasy a využití solární energie. Ty směřují třeba proti enormním nárokům na zábor území, energeticky náročné výrobě slunečních kolektorů a podobně.
O tom všem chceme v časopise All for Power informovat. O kladech i záporech všech zdrojů energií. Věříme, že se nám podaří vznést objektivní pohled na problematiku, podpořený především odbornými a faktickými, politikou a ideologickými předskudky, neovlivněnými informacemi.

Autor: Stanislav Cieslar | neděle 2.8.2009 7:04 | karma článku: 12,07 | přečteno: 1070x
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1467x
Šéfredaktor odborného časopisu o energetice All for Power, editor ve vydavatelství odborných časopisů Konstrukce Media, s.r.o.

Seznam rubrik